Kuchyské nože

Málokterá země pozvedla kulinářské umění na takovou úroveň jako právě Japonsko. Ručně vyráběné japonské kuchyňské nože Hocho jsou nedílnou součástí této tradice. Jejich typickým znakem je nízký úhel broušení (obvykle okolo 15°). Pro srovnání, evropské kuchyňské nože jsou obvykle broušeny pod úhlem 25°. Aby takto broušený nůž vydržel dlouho ostrý, používá se karbonová ocel, která je tvrdší a odolnější než ocele nerezové. Nevýhodou karbonových ocelí je náchylnost ke korozi. Je tedy nutná větší péče.

#ShowMore#

U lepších japonských nožů tvoří základ jádro, které je obvykle vyrobeno z vynikající oceli VG10 a přikované boční části. Dohromady je pak sestaveno provedení damašek nebo sandwich. Japonské nože se neobtahují ocílkou, ale pouze brousí. Vhodné jsou jemné kameny o hrubostech okolo 1000-2000. Nůž je vhodné po použití opláchnout a osušit. Prospěje mu i namazání olejem. Výsledkem je pak vynikající kvalita řezu.

Typy japonských nožů

Santoku

santoku

Nejprodávanější nůž v Japonsku. Překládá se jako “ nůž tří cností". Jméno se vztahuje k všestrannosti a vhodný je zejména krájení všemožných tvarů zeleniny, či porcování ryb. Oproti Deba noži má uzký hřbet a velmi snadno a rychle se ovládá. Pokud potřebujete nakrájet zeleninu na drobné kostičky či slabé proužky, je Santoku nůž nejvhodnější ze všech.

Gyuto

gyuto

Nůž Gyuto je v Evropě známý jako kuchařský nůž či nůž šéfkuchaře. Tvar čepele je téměř stejný, ovšem Gyuto nože se brousí s menším úhlem, který je 10 až 15°, kdežto evropské nože tohoto typu mají úhel 20 až 30°. Tento nůž je vhodný pro krájení většího množství masa, zeleniny nebo sekání bylinek.

Usuba

 usuba

Nůž určený výhradně pro krájení ovoce a zeleniny. Dlouhé nudličky, malé kostky a přesné tvary se snadno krájí díky obdélníkovovému tvaru, který je přizpůsoben především pro krájení směrem nahoru a dolů. Díky tomuto obdélníkovému tvaru, který je pro nůž Usuba poznávacím znamením, a uzké čepeli, nůž velmi dobře klouže po prstech

Ajikiri

ajikiri

Nůž vhodný na porcování menších ryb, čištění zeleniny a také na sekání bylinek.

Sashimi

sashimi

Nůž Sashimi je určen pro přípravu sushi a sashimi. Je navržen tak, aby maso odřízl jedním rychlým pohybem od paty nože po špičku bez použití tlaku na surovinu a řez tak zůstal vždy ostrý a hladký. Hodí se pro práci s rybami a plátkování sýra nebo šunky.

Deba

daba

Jednostranně broušený nůž s velmi pevným a mohutným hřbetem, což se také odraží na váze. Je určen zejména na porcování a filetování ryb a masa, ale také pro sekání menších kostí. Vzhled čepele kombinuje Gyuto a Santoku nůž.

Petty

petty

Typ tohoto nože se vyznačuje menší velikostí, aby měl uživatel dostatečný cit pro drobnější práce v kuchyni. Používá se převážně ke krájení a loupání zeleniny, ovoce atd.

Sujihiki

sashimi

Sujihiki jsou nože s dlouhou, úzkou a tenkou čepelí, proniká krájeným materiálem snadno a rychle. Doporučujeme požívat především na sushi, sashimi, velké pečeně, a jiné druhy masa a ryb, ale může být také použito pro krájení tenkých plátků zeleniny.  

Bunka

gyuto

Japonský nůž Bunka je často prohlašován za fúzi mezi šéfkuchařským nožem a nakiri, což vám přináší výhody obou zmíněných. Vyšší faseta nože snižuje tření, krájení je tak přesnější. Používá se při práci s masem, rybami, zeleninou a ovocem. Výborný nůž na krájení cibule.  

20 položiek celkom
Dictum 719955 - Shiro Kamo Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
196,45 € / ks

Japonský nůž

Kód: D719955
Dictum 719723 - Saku Hocho with Sheath, Santoku, All-purpose Knife
43,80 € / ks

Japonský nůž

Kód: D719723
Dictum 719720 - Saku Hocho, Santoku, All-purpose Knife
32,82 € / ks

Japonský nůž

Kód: D719720
718672 01 P WE 8 Yamamoto Hocho SLD WZ jpg
218,41 € / ks

Tradiční japonský nůž s kovaným povrchem a tradičním charakterem.

Kód: D718672
Dictum 719972 - Sakai Hocho, Petty, Small All-Purpose Knife
97,67 € / ks

Japonský nůž

Kód: D719972
Dictum 719908 - Bread Knife, Olive Wood
39,96 € / ks

Japonský nůž

Kód: D719908
Dictum 719886 - Kurouchi Hocho, Usuba, Vegetable Knife
152,57 € / ks

Japonský nůž

Kód: D719886
Dictum 719885 - Kurouchi Hocho, Santoku, All-purpose Knife
152,57 € / ks

Japonský nůž

Kód: D719885
Dictum 719876 - Mina Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
261,22 € / ks

Japonský nůž

Kód: D719876
Dictum 719841 - Saji Hocho, Usuba, Vegetable Knife
601,47 € / ks

Japonský nůž

Kód: D719841
Dictum 719797 - Kanetsune Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
130,61 € / ks

Japonský nůž

Kód: D719797
Dictum 719796 - Kanetsune Hocho, Usuba, Vegetable Knife
130,61 € / ks

Japonský nůž

Kód: D719796
719794 01 P WE 8 Shigeki Hocho Classic WZ jpg
262,33 € / ks

Japonský nůž

Kód: D719794
Dictum 719727 - Saku Hocho Santoku with Tokico Sharpener
51,47 € / ks

Japonský nůž

Kód: D719727
Dictum 719724 - Saku Hocho with Sheath, Gyuto, Fish and Meat Knife
43,80 € / ks

Japonský nůž

Kód: D719724
Dictum 719721 - Saku Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
32,82 € / ks

Japonský nůž

Kód: D719721
Dictum 719712 - Zuika Hocho, Usuba, Vegetable Knife
492,82 € / ks

Japonský nůž

Kód: D719712
Dictum 719297 - DICTUM Series »KIassík«, Usuba, Vegetable Knife
245,88 € / ks

Japonský nůž

Kód: D719297
Dictum 719296 - DICTUM Knife Series »Classic«, Santoku, All-purpose Knife
245,88 € / ks

Japonský nůž

Kód: D719296
Dictum 719294 - DICTUM Knife Series »Classic«, Gyuto, Fish and Meat Knife
245,88 € / ks

Japonský nůž

Kód: D719294