Škola volá! 🔔 Při nákupu více kusů zboží se štítkem "více za méně" získáte až 10% slevu. ✨

Kuchyňské nože

Málokterá země pozvedla kulinářské umění na takovou úroveň jako právě Japonsko. Ručně vyráběné japonské kuchyňské nože Hocho jsou nedílnou součástí této tradice. Jejich typickým znakem je nízký úhel broušení (obvykle okolo 15°). Pro srovnání, evropské kuchyňské nože jsou obvykle broušeny pod úhlem 25°. Aby takto broušený nůž vydržel dlouho ostrý, používá se karbonová ocel, která je tvrdší a odolnější než ocele nerezové. Nevýhodou karbonových ocelí je náchylnost ke korozi. Je tedy nutná větší péče.

#ShowMore#

U lepších japonských nožů tvoří základ jádro, které je obvykle vyrobeno z vynikající oceli VG10 a přikované boční části. Dohromady je pak sestaveno provedení damašek nebo sandwich. Japonské nože se neobtahují ocílkou, ale pouze brousí. Vhodné jsou jemné kameny o hrubostech okolo 1000-2000. Nůž je vhodné po použití opláchnout a osušit. Prospěje mu i namazání olejem. Výsledkem je pak vynikající kvalita řezu.

Typy japonských nožů

Santoku

santoku

Nejprodávanější nůž v Japonsku. Překládá se jako “ nůž tří cností". Jméno se vztahuje k všestrannosti a vhodný je zejména krájení všemožných tvarů zeleniny, či porcování ryb. Oproti Deba noži má uzký hřbet a velmi snadno a rychle se ovládá. Pokud potřebujete nakrájet zeleninu na drobné kostičky či slabé proužky, je Santoku nůž nejvhodnější ze všech.

Gyuto

gyuto

Nůž Gyuto je v Evropě známý jako kuchařský nůž či nůž šéfkuchaře. Tvar čepele je téměř stejný, ovšem Gyuto nože se brousí s menším úhlem, který je 10 až 15°, kdežto evropské nože tohoto typu mají úhel 20 až 30°. Tento nůž je vhodný pro krájení většího množství masa, zeleniny nebo sekání bylinek.

Usuba

 usuba

Nůž určený výhradně pro krájení ovoce a zeleniny. Dlouhé nudličky, malé kostky a přesné tvary se snadno krájí díky obdélníkovovému tvaru, který je přizpůsoben především pro krájení směrem nahoru a dolů. Díky tomuto obdélníkovému tvaru, který je pro nůž Usuba poznávacím znamením, a uzké čepeli, nůž velmi dobře klouže po prstech

Ajikiri

ajikiri

Nůž vhodný na porcování menších ryb, čištění zeleniny a také na sekání bylinek.

Sashimi

sashimi

Nůž Sashimi je určen pro přípravu sushi a sashimi. Je navržen tak, aby maso odřízl jedním rychlým pohybem od paty nože po špičku bez použití tlaku na surovinu a řez tak zůstal vždy ostrý a hladký. Hodí se pro práci s rybami a plátkování sýra nebo šunky.

Deba

daba

Jednostranně broušený nůž s velmi pevným a mohutným hřbetem, což se také odraží na váze. Je určen zejména na porcování a filetování ryb a masa, ale také pro sekání menších kostí. Vzhled čepele kombinuje Gyuto a Santoku nůž.

Petty

petty

Typ tohoto nože se vyznačuje menší velikostí, aby měl uživatel dostatečný cit pro drobnější práce v kuchyni. Používá se převážně ke krájení a loupání zeleniny, ovoce atd.

Sujihiki

sashimi

Sujihiki jsou nože s dlouhou, úzkou a tenkou čepelí, proniká krájeným materiálem snadno a rychle. Doporučujeme požívat především na sushi, sashimi, velké pečeně, a jiné druhy masa a ryb, ale může být také použito pro krájení tenkých plátků zeleniny.  

Bunka

gyuto

Japonský nůž Bunka je často prohlašován za fúzi mezi šéfkuchařským nožem a nakiri, což vám přináší výhody obou zmíněných. Vyšší faseta nože snižuje tření, krájení je tak přesnější. Používá se při práci s masem, rybami, zeleninou a ovocem. Výborný nůž na krájení cibule.  

11 položek celkem
Japonský nůž Dictum 719491 - Tanganryu Hocho, Linen Micarta, Gyuto, Fish and Meat Knife
6 158 Kč / ks

Velice kvalitní kuchyňský nůž vhodný zejména na úpravu ryb a  masa.

Kód: D719491
Japonský nůž Dictum 719720 - Saku Hocho, Santoku, All-purpose Knife
804 Kč / ks

Klasický, tradiční, univerzální japonský nůž do kuchyně.

Kód: D719720
Japonský nůž Dictum 719723 - Saku Hocho with Sheath, Santoku, All-purpose Knife
1 073 Kč / ks

Univerzální, tradiční japonský nůž.

Kód: D719723
Japonský nůž Dictum 719727 - Saku Hocho Santoku with Tokico Sharpener
1 261 Kč / ks

Klasický univerzální japonský nůž do kuchyně s brouskem.

Kód: D719727
Japonský nůž Dictum 719842 - Saji Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
10 972 Kč / ks

Vysoce kvalitní japonský nůž. Využití zejména při úpravě masa a ryb.

Kód: D719842
Japonský nůž Dictum 719943 - Tadafusa Hocho Nashiji, Gyuto, Fish and Meat Knife
2 931 Kč / ks

Tradiční kuchyňský japonský nůž vhodný zejména při úpravě masa a ryb.

Kód: D719943
Japonský nůž Dictum 719951 - Shiro Kamo Hocho, Usuba, Vegetable Knife
4 007 Kč / ks

Tradiční japonský kuchyňský nůž. Nůž je vhodný zejména při úpravě zeleniny.

Kód: D719951
Japonský nůž Dictum 719953 - Shiro Kamo Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
2 931 Kč / ks

Tradiční, japonský kuchyňský nůž vhodný zejména při úpravě masa a ryb.

Kód: D719953
Japonský nůž Dictum 719962 - Saji Rainbow Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
10 380 Kč / ks

Velice kvalitní japonský kuchyňský nůž vhodný zejména při úpravě masa a ryb.

Kód: D719962
Japonský nůž Dictum 719982 - Tadafusa Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
3 383 Kč / ks

Lehký japonský nůž do kuchyně. Nůž je vhodný zejména při úpravě masa a ryb. 

Kód: D719982
Japonský nůž Dictum 719988 - Large Cheese Knife
2 299 Kč / ks

Velký japonský nůž na sýr.

Kód: D719988