Kuchyňské nože

Málokterá země pozvedla kulinářské umění na takovou úroveň jako právě Japonsko. Ručně vyráběné japonské kuchyňské nože Hocho jsou nedílnou součástí této tradice. Jejich typickým znakem je nízký úhel broušení (obvykle okolo 15°). Pro srovnání, evropské kuchyňské nože jsou obvykle broušeny pod úhlem 25°. Aby takto broušený nůž vydržel dlouho ostrý, používá se karbonová ocel, která je tvrdší a odolnější než ocele nerezové. Nevýhodou karbonových ocelí je náchylnost ke korozi. Je tedy nutná větší péče.

#ShowMore#

U lepších japonských nožů tvoří základ jádro, které je obvykle vyrobeno z vynikající oceli VG10 a přikované boční části. Dohromady je pak sestaveno provedení damašek nebo sandwich. Japonské nože se neobtahují ocílkou, ale pouze brousí. Vhodné jsou jemné kameny o hrubostech okolo 1000-2000. Nůž je vhodné po použití opláchnout a osušit. Prospěje mu i namazání olejem. Výsledkem je pak vynikající kvalita řezu.

Typy japonských nožů

Santoku

santoku

Nejprodávanější nůž v Japonsku. Překládá se jako “ nůž tří cností". Jméno se vztahuje k všestrannosti a vhodný je zejména krájení všemožných tvarů zeleniny, či porcování ryb. Oproti Deba noži má uzký hřbet a velmi snadno a rychle se ovládá. Pokud potřebujete nakrájet zeleninu na drobné kostičky či slabé proužky, je Santoku nůž nejvhodnější ze všech.

Gyuto

gyuto

Nůž Gyuto je v Evropě známý jako kuchařský nůž či nůž šéfkuchaře. Tvar čepele je téměř stejný, ovšem Gyuto nože se brousí s menším úhlem, který je 10 až 15°, kdežto evropské nože tohoto typu mají úhel 20 až 30°. Tento nůž je vhodný pro krájení většího množství masa, zeleniny nebo sekání bylinek.

Usuba

 usuba

Nůž určený výhradně pro krájení ovoce a zeleniny. Dlouhé nudličky, malé kostky a přesné tvary se snadno krájí díky obdélníkovovému tvaru, který je přizpůsoben především pro krájení směrem nahoru a dolů. Díky tomuto obdélníkovému tvaru, který je pro nůž Usuba poznávacím znamením, a uzké čepeli, nůž velmi dobře klouže po prstech

Ajikiri

ajikiri

Nůž vhodný na porcování menších ryb, čištění zeleniny a také na sekání bylinek.

Sashimi

sashimi

Nůž Sashimi je určen pro přípravu sushi a sashimi. Je navržen tak, aby maso odřízl jedním rychlým pohybem od paty nože po špičku bez použití tlaku na surovinu a řez tak zůstal vždy ostrý a hladký. Hodí se pro práci s rybami a plátkování sýra nebo šunky.

Deba

daba

Jednostranně broušený nůž s velmi pevným a mohutným hřbetem, což se také odraží na váze. Je určen zejména na porcování a filetování ryb a masa, ale také pro sekání menších kostí. Vzhled čepele kombinuje Gyuto a Santoku nůž.

Petty

petty

Typ tohoto nože se vyznačuje menší velikostí, aby měl uživatel dostatečný cit pro drobnější práce v kuchyni. Používá se převážně ke krájení a loupání zeleniny, ovoce atd.

Sujihiki

sashimi

Sujihiki jsou nože s dlouhou, úzkou a tenkou čepelí, proniká krájeným materiálem snadno a rychle. Doporučujeme požívat především na sushi, sashimi, velké pečeně, a jiné druhy masa a ryb, ale může být také použito pro krájení tenkých plátků zeleniny.  

Bunka

gyuto

Japonský nůž Bunka je často prohlašován za fúzi mezi šéfkuchařským nožem a nakiri, což vám přináší výhody obou zmíněných. Vyšší faseta nože snižuje tření, krájení je tak přesnější. Používá se při práci s masem, rybami, zeleninou a ovocem. Výborný nůž na krájení cibule.  

16 položek celkem

Výpis produktů

Japonský nůž Dictum 719137 - Shigefusa Hocho Kitaeji, Santoku, All-purpose Knife
15 839 Kč / ks

Univerzální nůž Shigefusa Hocho Kitaeji.

Kód: D719137
Japonský nůž Dictum 719147 - Arata Hocho, Usuba, Vegetable Knife
4 007 Kč / ks

Kuchyňský nůž vhodný pro přípravu zeleniny.

Kód: D719147
Japonský nůž Dictum 719153 - Brieto, Cooking Knife
3 200 Kč / ks

Univerzální kuchyňský nůž. 

Kód: D719153
Japonský nůž Dictum 719298 - DICTUM Knife Series »Classic«, Gyuto, Fish and Meat Knife
7 637 Kč / ks

Kuchyňský nůž, vhodný zejména pro úpravu ryb.

Kód: D719298
Japonský nůž Dictum 719373 - Arata Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
5 351 Kč / ks

Malý kuchyňský nůž, vhodný zejména pro úpravu ryb a masa.

Kód: D719373
Japonský nůž Dictum 719377 - DICTUM Knife Series »Classic«, Gyuto, Fish and Meat Knife
9 923 Kč / ks

Mimořádně ostrý kuchyňský nůž. Vhodný zejména pro ryby.

Kód: D719377
Japonský nůž Dictum 719454 - Matsune Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
9 251 Kč / ks

Velmi kvalitní kuchyňský nůž. Je vhodný zejména pro úpravu masa a ryb.

Kód: D719454
Japonský nůž Dictum 719455 - Matsune Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
10 461 Kč / ks

Velmi kvalitní kuchyňský nůž, je vhodný na úpravu masa a ryb.

Kód: D719455
Japonský nůž Dictum 719456 - Matsune Hocho, Sujihiki, Fish and Meat Knife
9 250 Kč / ks

Velmi kvalitní, ostrý kuchyňský nůž vhodný zejména pro úpravu ryb a masa.

Kód: D719456
Japonský nůž Dictum 719665 - Shigefusa Hocho Kasumi, Santoku, All-purpose Knife
8 847 Kč / ks

Velice kvalitní univerzální japonský nůž do kuchyně.

Kód: D719665
Japonský nůž Dictum 719747 - Ryuzo Hocho, Gyuto, Fish- and Meat Knife
5 889 Kč / ks

Tradiční japonský kuchyňský nůž vhodný zejména pro úpravu ryb a masa. Je extrémně ostrý.

Kód: D719747
Japonský nůž Dictum 719923 - Anryu Hocho, Usuba, Vegetable Knife
8 847 Kč / ks

Tradiční japonský nůž. Nůž je vhodný zejména pro úpravu zeleniny.

Kód: D719923
Japonský nůž Dictum 719941 - Tadafusa Hocho Nashiji, Usuba, Vegetable Knife
3 469 Kč / ks

Tradiční kuchyňský japonský nůž vhodný zejména při úpravě zeleniny. 

Kód: D719941
Japonský nůž Dictum 719944 - Tadafusa Hocho Nashiji, Gyuto, Fish and Meat Knife
3 294 Kč / ks

Tradiční kuchyňský japonský nůž vhodný zejména při úpravě masa a ryb.

Kód: D719944
Japonský nůž Dictum 719963 - Saji Rainbow Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
12 719 Kč / ks

Velice kvalitní japonský kuchyňský nůž vhodný zejména při úpravě masa a ryb.

Kód: D719963
Japonský nůž Dictum 719964 - Saji Rainbow Hocho, Gyuto, Fish and Meat Knife
14 091 Kč / ks

Velice kvalitní japonský kuchyňský nůž vhodný zejména při úpravě masa a ryb.

Kód: D719964

Ovládací prvky výpisu

16 položek celkem